Over Gekkoo

Ontdek ons verhaal, wie we zijn en wat we doen.

Over Gekkoo

Wie is Gekkoo als organisatie? 

Gekkoo wil een meerwaarde zijn in de vrije tijd van kinderen en jongeren. Niet enkel een plezierig aanbod bieden, maar kansen scheppen om kinderen en jongeren te laten groeien en een positieve bijdrage te laten leveren aan de maatschappij. Het ultieme doel is dat alle jonge kinderen in de steden laagdrempelige toegang tot veilige vrije gelegenheden hebben om samen al spelend hun talenten, interesses en identiteit te ontdekken

Bij Gekkoo denken we dat gewoon spelen, samen met vriendjes op ontdekkingstocht gaan, het allerleukst is. Vandaag moeten kinderen heel veel. Niet alleen op school, maar ook in de academie of in de sportclub is de druk om te presteren vaak erg groot. Natuurlijk is er niets mis mee als je kinderen hun talenten ontwikkelen. Zolang er maar genoeg tijd over is om vrij, ongedwongen en avontuurlijk te spelen. Die tijd krijgen kinderen bij Gekkoo. Al vanaf 3 jaar kunnen ze terecht op speelpleinen en kampjes. Jonge animatoren moedigen hen aan om zich uit te leven en nieuwe dingen uit te proberen. Zo ontdekken ze wat ze leuk vinden en wat ze goed kunnen. Maar ook hoe je samen spelregels afspreekt, nieuwe vriendjes maakt en uitspreekt wat je belangrijk vindt. Gekkoo biedt je kind een veilige omgeving waar het kan vallen en opstaan maar vooral heel veel plezier kan maken. Dat heerlijke gevoel als je kinderen met rode wangen en vol verhalen thuiskomen? Dat is helemaal Gekkoo.

Gekkoo is een niet-commerciële organisatie en wil samen met zoveel mogelijk partners kansen geven aan alle kinderen, jongeren en ouders.

Onze principes

Gekkoo gaat altijd voor plezier.
Spelplezier is de brandstof waarop we draaien. Een fijne tijd bieden aan alle kinderen die bij ons komen spelen, dat is ons motto. 

Spelen bij Gekkoo is veilig
We zorgen voor een fysiek veilige speelomgeving, waar kinderen naar hartenlust kunnen experimenteren en zijn wie ze zijn. We zorgen ook voor een mentaal veilige omgeving: waar kinderen weten wat ze kunnen verwachten en altijd troostende armen vinden als dat nodig is. 

Spelen doen we bij Gekkoo samen.
Vrijwilligers en kinderen van allerlei achtergronden leren elkaars sterktes kennen, elkaar waarderen en positief omgaan met verschillen. Bij Gekkoo ontmoet je de wereld in het klein. 

Spelen bij Gekkoo is een ontdekkingstocht. 
Er is altijd ruimte om iets uit te testen en initiatief te nemen. We moedigen kinderen, ouders en begeleiders aan om nieuwe dingen uit te proberen en hun grenzen te verleggen.  

Spelen bij Gekkoo is voor iedereen. 
We organiseren betaalbare activiteiten dichtbij de kinderen, op maat van kinderen en jongeren in de stad. 

Spelen bij Gekkoo is vrijwilligerswerk. 
We geven jongeren de kans om initiatief te nemen en iets te betekenen voor hun jongere stadsgenootjes. Jonge begeleiders zijn de ideale speelkameraad, een rolmodel waar kinderen zich aan kunnen optrekken. 

Bij Gekkoo kunnen jongeren groeien.
We staan vrijwilligers bij met raad en daad, op elk moment. Zo ontdekken ze hun talenten en wat ze voor jonge kinderen kunnen betekenen. En natuurlijk zorgen we ook voor heel veel plezier. 

Gekkoo gaat altijd voor kwaliteit. 
Een professioneel team van bevlogen jeugdwerkers staat de jonge vrijwilligers bij en is altijd bereikbaar tijdens de activiteiten.

Bij Gekkoo kan je terecht voor:

Gekkoo organiseert speelmomenten voor kinderen van 3 tot 12 jaar waar ze zichzelf en de wereld al spelend kunnen ontdekken. 

>Speelpleinbendes
Spelen tijdens de vakanties op een leuke plek in jouw buurt met toffe, jonge animatoren.

>Kampbendes
Een ontdekkingstocht voor kinderen van verschillende leeftijden in een wereld naar keuze. Kinderen worden voor enkele dagen knuffeldokter, brandweervrouw, danser…

>Vrijwilligersbende
Bij Gekkoo kunnen jongeren op een ondersteunde manier en samen met leeftijdsgenoten ontdekken wat ze in hun mars hebben. Ze kunnen oefenen op een speelplein of een cursus volgen. Maar ook gezellig samenzijn en plezier maken. 

> Vrijetijdspartner in gemeenten
Gekkoo is een betrouwbare partner voor gemeenten die een kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod willen ontwikkelen voor kinderen tot 12 jaar. We doen dat samen met kinderen, jongeren én ouders in gemeenten en vanuit onze jarenlange expertise in jeugdwerk in een stedelijke context. 

Waarom spelen?

De Internationale Verklaring voor de Rechten van het Kind geeft elk kind het recht om te spelen. Spelen is gewoon leuk. Bovendien ontdekken kinderen al spelend wat ze kunnen, wat ze graag doen, wie ze zijn. Ze leren ook samenwerken, vriendjes maken en regels afspreken

Toch hebben heel wat kinderen in onze maatschappij te weinig kansen om zorgeloos en vrij te spelen. Omdat de plek waar ze opgroeien niet veilig is of niet uitnodigt om te spelen. Of omdat de druk om te presteren op school/hobby’s zo groot is, dat er geen tijd overblijft om al spelend de wereld te ontdekken. 

Goed spelen kunnen kinderen als ze ruimte, tijd en een veilige plek krijgen waar ze, samen met andere kinderen, hun eigen spel kunnen bepalen en kunnen experimenteren. Goed spelen gaat ook beter als er een verantwoordelijke begeleider in de buurt is die leuke spelletjes suggereert, aanmoedigt om op ontdekking te gaan en klaar staat als een kind bang of onzeker is.